De Mount Kenia of Mnene Nyaga

Kilometers in het rond domineert deze alleenstaande berg, de tweede hoogste van Afrika, het omliggende landschap. Het is dan ook niet te verwonderen dat de "Mount Kenia" een belangrijke rol heeft gespeeld in de folklore en het geloof- of bijgeloof van de plaatselijke bevolking. Voor de Kikuyu is de Mount Kenia de woonplaats van de god "Ngai" die vooral aanbeden wordt in oostelijk Afrika. Zij noemen hem "Mnene Nyaga" wat betekent "Bezitter van Helderheid". Zij noemen de berg "Kere Nyaga" of Kirinyaga wat betekend "Berg van Helderheid" of misschien nog beter "Schitterende Berg".

In de mytologie van de Kikuyu is het zo dat de berg een centraal gegeven is in hun creatieverhaal. Nadat "Ngai" de aarde schiep schiep hij op de flanken van de Mount Kenia de eerste mensen; Gikuyu en Mumbi. Zelfs tot de dag van vandaag trekken inboorlingen naar de voet van de berg om te communiceren met hun voorouders.

De Kamba noemen de berg "Kiinya" wat betekent "struisvogel" dit zou te maken hebben met het feit dat van ver de zwarte en witte delen van de berg doet denken aan het verenkleed van een mannelijke struisvogel.

Toen de Duitse missionaris Dr. Ludwig Krapf in 1849 tezamen met een groep Akamba dragers door deze streek trok en de berg ontdekte noemde hij hem "Kenya" uitgesproken "Kien-ia". Het werd later "Kenia" uitgesproken en het is de eerste president van Kenia ( Jomo Kenyatta 1893 - 1978 ) die deze naam adopteerde.

Deze ontdekking van Dr. Ludwig Krapf werd in Europa niet geloofd en het is nadat de Schotse ontdekkingsreiziger Jozef Thomson in 1883 de ontdekking bevestigde dat Dr. Ludwig Krapf gelijk kreeg.

De Massai noemen de drie pieken Batian, Nelion en Lenana "Laibon" of leiders. De Massai vereren de Mount Kenia omdat zij geloven dat de eerste Massai samen met hun koeien uit de bergen neerdaalden.

 

Niet alleen Jozef Thomson deed een poging om een van de pieken van de Mount Kenia te beklimmen ook de Hongaarse Graaf Samuel Teleki, de Duitse Luitenant Richard von Hohnel (1887) en de geoloog John Gregory (1893) ondernamen verschillende pogingen.

De eerste goed gedocumenteerde en succesvolle beklimming van de Bation de hoogste piek gebeurde in 1889 door Sir Halford Mackinder samen met een ploeg van 170 mensen waarvan vijf Europeanen en de rest Afrikanen.

In 1929 opende de klimmer Eric Shipton verschillende routes om de Mount Kenia te beklimmen.

Deze Europese ontdekkingsreizigers en klimmers lieten hun sporen na op deze berg denk maar aan de Mackinder en Teleki vallei en de Shipton grot.

Jaarlijks wagen zich +/- 15.000 mensen zich aan de klim op of een tocht naar één van deze drie pieken.

Niet ervaren klimmers trekken meestal naar de Lenana piek de derde hoogste. Deze hoge toeloop heeft natuurlijk zijn effect op de natuur daarom vragen we aan iedereen op de hoofdwegen te blijven, geen afval achter te laten en de dieren niet te voederen.