Plaatsen

West Bhutan

Paro vallei

Thimphu

Punakha

Wangdi Phodrang Dzong

Centraal Bhutan

Trongsa

Bumthang vallei

Tashi Yangtse


Oost Bhutan

Mongar

Lhuentse

Tashigang

Samdrup Jongkhar

Voornaamste te bezichtigen plaatsen in BhutanWest Bhutan


Paro vallei (gemiddelde hoogte: 2.260m)


De meeste bezoekers reizen naar Bhutan via hun Nationale Luchtvaartmaatschappij Druk Air. De enige luchthaven is Paro, stad die dan ook de vertrekbasis is voor een reis door Bhutan. De Paro vallei is zeker één van de mooiste valleien ter wereld waar mens en natuur in perfecte harmonie samenleven. De ganse vallei wordt gedomineerd door de majestueuze Chomoihari (7.320m) die met zijn witte top als het ware regeert over Noordelijke uitloper van de vallei. Het is het smeltwater van deze kolos dat de Pa-Chu of Paro rivier ontspringt. De Paro vallei is één van de vruchtbaarste valleien van Bhutan vooral gekende voor zijn rode rijst verbouwd op de minutieus aangelegde terrassen. De vallei herbergt sommige van de oudste kloosters en tempels van Bhoetan.


Paro Dzong


Deze Dzong was vroeger de burcht van Zhabdrung Ngawang Namgyal (1594 - 1651) en werd ook nog jaren later bewoond door zijn afstammelingen. In 1905 verwoeste een brand het kasteel maar de beroemde Tongdrol Thangka (rolschildering) van de toenmalige Guru Rinpoche overleefde de brand.


In deze burcht grijpt ieder jaar het belangrijkste Tsechu festival van Bhutan plaats, dit gaat door in de maand maart of april. De laatste dag van het festival wordt deze enorme religieuze schilderij op doek (Thangka) afgerold voor de ogen van het wachtende publiek.


Deze Dzong kwam ook in het nieuws nadat hij diende als decor voor de in 1994 gedraaide film van Bernardo Berlucci's "The Little Buddha".


Dungtse Lhakhang


Komende van Paro ligt deze Lhakang (Lhakang = tempel of heiligdom) op dezelfde weg als en na het Nationaal Museum. De Lhakhang werd in 1421 gebouwd door Thangtong Gyalpo, hij leefde van 1385 tot 1464 en was de stichter van de traditionele Tibetaanse opera (Ache Lhamo). Verder was hij beroemd als bruggenbouwer. Zou bouwde hij 108 bruggen overal verspreid over het Tibetaanse rijk.


Ta Dzong


Dit versterkt kasteel is eigenlijk een vroegere wachttoren, Ta Dzong genaamd. Het vier verdiepen tellende gebouw dient nu als tentoonstellingsruimte van hoofdzakelijk Thanka's en andere religieuze voorwerpen. Ook een aantal voorwerpen uit het dagelijkse leven worden tentoongesteld, o.a. landbouwgereedschap, zegels juwelen enz..


Kyerchu Lkakhang


Deze tempel ligt op een 20-tal minuten van Paro en behoord samen met de Jampa Lhakhang van Bumthang tot de 108 tempels die op een geometrische manier en met Lhasa als middelpunt werden gebouwd in de zevende eeuw door Koning Songtsen Gampo. DrukDeze tempels werden gebouwd met de intentie om de mensenetende reus die Tibet bedreigde te temmen of te onderdrukken. Waarschijnlijk ging het toen al over de verschrikkelijke sneeuwman. Deze tempels vormen drie onderscheiden groepen: de Runon, de Tandul en de Yangdul.


Kyerchu werd gebouwd om de linkervoet van het "monster" vast te pinnen en hierdoor de vrede en harmonie in het land te bewaren. De tempel behoord nu tot de Drukpa Kagyupa orde gesticht door Marpa. In 1968 liet de toenmalige Koningin Moeder een nieuw gebouw oprichten opgedragen aan de Nyingmapa orde.


Taktsang klooster


Ook vader van de Paro vallei genoemd werd gebouwd op de uitsteeksels van een rotsflank. De spectaculaire en gedurfde constructie maakt dat deze tempel de gekendste is van Bhutan. Taktsang betekent "tijger" en de legende zegt dat in de 8ste eeuw Dorjee Drolod, een incarnatie van de Guru Rinpoche, over de vallei vloog op de rug van een tijger en de demonen verjoeg die vochten tegen het Boeddisme.


Later kwamen vele Boeddistische notabelen zoals Milarepa, Phadampa Dangye, Machik Labdron en Thangtong Gyalpo hier een escetisch leven slijten. In april 1998 raasde een brand door de tempel gelukkig werd de grot waar ooit Guru Rinpoche mediteerde gespaard. Toch werden de middeleeuwse thangka's, de muurschilderen en de binnenste tempels volledig verwoest.


Drukgyel Dzong


Deze Dzong bevindt zich op 18 Km ten Noordwesten van Paro op het einde van de verharde weg.Hij werd gebouwd door Zhabdrung Ngawang Namgyal in 1644. Na zijn vlucht uit Tibet en de oprichting van het Bhoetanese Koninkrijk verpletterde hij zowel het Tibetaanse als het Mongoolse leger. Ter ere van deze overwinning bouwde hij het kasteel en gaf het de naam Drukgyel (de victorieuze Drukpa's). In 1951 woedde hier ook een hevige brand. In 1985 werd een dak geplaatst over de ruines om deze te beschermen tegen verdere schade. Van dit kasteel heeft men een prachtig zicht op de Jomolhari.


Thimpu (2.300m)


Deze kleine stad met zijn 26.000 inwoners is de hoofdstad van Bhutan. Men kan er nergens spreken van een oude stadswijk zoals in Paro of Punakha. Maar er zijn wel vele bars en disco's verspreid over de stad.


De meeste goederen die verkocht worden in Thimpu zijn ingevoerd uit India en meestal duurder dan over de grens. De hoofdstraat heet Nordzin Lam en strekt zich uit over de ganse lengte van de stad en volgt de Thimpu Chu of Thimpu rivier.


Tashi Chodzong


Dit paleis is het centrum van de Bhoetanese regereing. Het parlement wordt voorgezeten door Koning Jigme Senge Wangchuck die de troon besteeg in 1972. Het paleis doet ook dienst als zomer residentie van de religieuze top van het land of de Je Khenpo.


Wanneer de Le Khenpo en hun monniken in Punakha verblijven hebben de toeristen de toelating om na 17 uur de gebouwen te bezoeken. Tashi Chodzong is ook de plaats waar in Thimphu het Tsechu festival plaatsgrijpt, dit gebeurd in de herfst.


Drubthob nonnenklooster


Drubthob is de populaire naam van Thangtong Gyalpo de welbekende Tibetaanse bruggenbouwer. Een latere reincarnatie van Thangtong Gyalpo bouwde in 15de eeuw het klooster en vandaar de naam. Er is ook een nonnenklooster in Lhasa met dezelfde naam.


Changangkha Lhakhang


Gebouwd in de heuvelwand zou dit klooster je doen denken aan de Potalla in Lhasa. Hij zou gebouwd zijn in de 15de eeuw en een van de oudste tempels zijn van Thimphu


Dechen Choeling


Dit gebouw ligt op vier km ten noorden van Tashi Chodzong en is het huis van de moeder van de Koning.


Dechen Phodrang


Deze Phodrang of paleis ligt in de buitenwijken van Thimphu en ten noorden van het Drubthob nonnenklooster.Het was tot 1772 het versterkte kasteel van Thimphu. Het word nu gebruikt als klooster en training centrum van jonge monniken.


Pangri Zampa


Deze tempel ligt ten noorden van Dechen Choeling. Na zijn nederlaag in gevechten die gans Centraal Tibet verwoesten vluchte Zhabdrung Ngawang Namgyal (1594 - 1651) in 1616 naar Bhutan waar hij de stichter werd van het Koninkrijk Bhutan. Zijn eerste verblijfplaats werd Pangri Zampa.


Simthoka Dzong


Zes kilometer ten zuiden van Thimphu ligt de oudste burcht van Bhutan, hij werd gebouwd in 1629 door Zhabdrung Ngawang Namgyal. Het kasteel werd een training centrum voor de Bhoetanese taalleraars. Indien deze dzong U vertrouwt zou voorkomen is dit te wijten aan het feit dat hij staat vermeld op de bankbiljet van 1 Nu. De weg van hier naar Punakha en Wangdue Phodrang brengt je naar de adembenemende Do-Chu La (3.000m).


Herdenkingsstupa


Deze drie verdiepen tellende stupa werd gebouwd in 1974 door de moeder van de huidige koning en dit ter nagedachtenis van haar overleden echtgenoot Koning Jigme Dorje Wanchuk 3 die drie jaar vroeger was gestorven. Het gebouw bevat religieuze mandala's en beelden. Bezoekers zijn toegelaten.


Tangro & Cheri


Beide tempels liggen op de top van een berg gelegen op zowat 20 Km ten noorden van Denchen Choeling. Tangro werd gebouwd in de 13de eeuw en Cheri in de 17de eeuw. Tangro betekend "paardenhoofd".


Groentenmarkt


Iedere zaterdag en zondag kan men de meeste inwoners van Thimphu en de wijde omgeving terugvinden langs de boorden van de Thimphu Chu waar de wekelijkse markt wordt gehouden. Dit zijn de enige dagen van de week om zich te bevoorraden van verse groenten.


Punakha (1.350m)


De huidige hoofdstad van Bhutan is Thimpu maar een veertigtal jaren geleden was Thimpu alleen de zomerhoofdstad, in de winter verhuisde gans de administratie en de Koninklijke familie naar het lager gelegen en warmere Punakha. Punakha ligt op 70 km van Thimpu. Na de troonsbestijging van Koning Jigme Dorje Wangchuk 3 besloot hij in 1955 om zich definitief te vestigen in Thimpu.


Het huidige Pnakha is zo klein dat men bijna op één hand de huizen kan tellen. Na het oversteken van de Do-Chu pas rest nog een twee uur te rijden tot dit dorpje. Punakha is weliswaar een klein dorpje maar het wordt er erg druk bij het jaarlijks Tsechu festival dat doorgaat in de maand februari of maart.


Dechen Phodrang Dzong of Punakha Dzong


Dit versterkt kasteel staat aan de samenvloeiïng van de Pho-chu (man - rivier) en de Mo-chu (vrouw-rivier) en is zeker een mooie plaats om te bezoeken. Dit is weer een versterkt klooster gebouwd in 1637 door Zhabdrung Ngawang Namgyal de stichter van Bhutan. Het is in deze tempel dat zijn gemummifieerd lichaam wordt bewaard.


Punakha Dzong was dus winterpaleis tot het moment dat Koning Jigme Dorje Wangchuk 3 in 1955 besloot zich permanent in Thimpu te vestigen. Nu zijn het alleen nog de monniken die jaarlijks de verhuis doen. Van oktober tot april is het de toeristen niet toegelaten een bezoek te brengen aan het klooster gezien tijdens deze periode niet alleen de monniken daar verblijven maar ook Je Khenpo de geestelijke leider van Bhutan.


Wangdi Phodrang Dzong (1.300m)


Na een 30-tal minuten rijden langs de Puma Tsang Chu (samenvloeiïng van de Pho-chu en de Mo-chu ) komen we bij de Wangdi Phodrang Dzong. Deze burcht, gebouwd op een rotsachtige heuvel, ook weer door Zhabdrung Ngawang Namgya. Het bouwwerk dateert van de 17de eeuw. Dit gebouw werd opgericht naar aanleiding van een goddelijke openbaring van de beschermgod Mahakala. Het diende als wachtpost tussen west- en centraal Bhutan.


Het dorp heeft een aantal winkel, goede plaats om enkele souvenirs te kopen zoals gesculpteerde stenen en bamboe handwerk, zaken waarvoor deze streek gekend is.


Ook dit dorp heeft zijn jaarlijks festival, het gaat door in de maand september of oktober.


Centraal Bhutan


Trongsa (2.200m)


Deze ligt in het centrum van Bhutan en is de verblijfplaats van de huidige Koninklijke familie. De stad wordt gedomineerd door de Trongsa Dzong vanwaaruit de weg tussen oost en west Bhutan werd gecontroleerd. Op weg naar Trongsa kan reeds van zeer ver de contouren zien van dit indrukwekkende gebouw. Het is zeker niet overdreven te zeggen dat gedurende jaren Trongsa de virtuele hoofdstad was van Bhoetan en dat door zijn centrale ligging. Het Trongsa Tsechu festival wordt gevierd tussen de maand november en december. Het kasteel ligt op 209 Km ten oosten van Thimphu en een busrit ernaartoe duurt 7 à 8 uur.


Trongsa Dzong


Sinds de 16de eeuw stond op deze plaats een tempel. In de 17de eeuw bouwde Zhabdrung Ngawang Namgyal in de plaats de meest indrukwekkende en grootste burcht van Bhutan. Geleidelijk werd de site verder uitgebouwd zodat er voor het ogenblik 23 tempels deel uitmaken van het imposante complex. Toeristen zijn echter niet toegelaten maar men kan wel een prachtig zicht hebben op het gebouw vanopde achteropgelegen wachttoren of Ta dzong. In de zomerperiode verhuizen de monikken naar Kurje Lhakhang gelegen in de Bhumthang vallei.


Chendebji Chorten


Deze religieuze site gelegen op 2.830m ligt halfweg het kronkelig bergpad tussen Trongsa en de Pele La, pad dat zich een weg baant door de Zwarte Bergen. Niet ver van de weg bevinden zich twee chorten (herdenkingsmonumenten) één in Nepalese stijl gebouwd in de 18de eeuw en één in Bhutanese stijl gebouwg in 1982. De chorten staan in de buurt van een lange manimuur of gebedsmuur. De oudste chorten werd gebouwd ter ere van de nederlaag van de demoon die zogezegd sneuvelde op deze plaats.


Gangteng Gompa


Ten zuiden van de Pele pas ligt Phobjika vallei, in deze vallei vinden het enige Nyingmapa klooster ten westen van de "Zwarte Bergen". Pema Trinley, een kleinzoon van de grote Sutra vinder, Pema Lingpa (1450 - 1521) stichtte het klooster in 1613. Deze vallei is ook de overwinteringplaats van de Zwartnek Kraanvogels die wegens de strenge winters in het noorden naar hier migreren.


Bhumtang vallei


De Bhumtang vallei ligt 70 km ten oosten van Trongsa. Gedurende de 2,30 durende rit verlaat je het berglandschap en kom je in een relatief vlak, wijds en lieflijke vallei terecht, men heeft het gevoel niet meer in Bhutan te zijn. Bhumtang is een gebied bestaande uit 4 vruchtbare valleien: de Chokhor-, de Tang-, de Ura- ende Chu-mevallei. De hoogte in dit gebied varieert tussen de 2.600 en 4.000 meter. De bewoners van de Chokhor- en Chu-mevallei verbouwen vooral groenten terwijl de bewoners van de Tang-, en Uravallei zich toeleggen op veeteelt.


In de 8ste eeuw bekeerde Guru Rinpoche de bevolking van deze streek tot het Boeddhisme. Van de 14 tot de 15de eeuw drukten 3 Niyngmapa Lamas, Longchen Rabjampa, Dorje Lingpa en Pema Lingpa, hun stempel bij de verdere verspreiding van het Boeddisme in deze streek. De dominantie van de Niyngmapa sekte in deze streek maakt dat zij een aparte plaats innemen in het door de Drukpa Kagyupa sekte gedomineerd Bhutan.


Boogschieten is de nationale sport in Bhutan en vooral de schutters van Bhutang zijn gevreesde tegenstander op de tornooien die over gans het land worden georganiseerd tijdens de jaarlijks terugkerende festivals.


De belangrijkste festivals zijn het Yak-Choey festival gehouden in de maand april of mei en het Nyimaling festival dat doorgaat in juni of juli.


Jampa Lhakhang


Op een 5-tal kilometer ten noordwesten van de Jakar Dzong ligt de Jampa Lhakhang, de oudste tempel in de Bhumtang vallei. Hij behoord ook tot een van de 108 tempels die op een geometrische manier en met Lhasa als middelpunt werden gebouwd in de zevende eeuw door Koning Songtsen Gampo. De tempel is opgedragen aan Jampa (de Tibetaanse naam voor Maitreya) de toekomstige Boeddha. Ook hier weer is er ieder jaar een festival en dit tussen de maand oktober en november.


Kurje Lhakang


Deze tempel ligt ten noorden van de Jampa Lhakhang, zijn naam Kurje betekend "een afdruk". Het zou gaan om de afdruk dat het lichaam van Guru Rimpoche zou nagelaten hebben op de rotswand. Bij de 3 tempels die zich op deze plaats bevinden is de oudste gebouwd in de 17de eeuw en zou zich daar de Kurje bevinden. In middenste tempel bevind zich een 10 meter hoge afbeelding van de Guru Rimpoche. Ook hier weer is een jaarlijks gestival dat doorgaat in de maand juni of juli.


Mebar-Tsho


.Deze heilige plas is gelegen in de Tang vallei op een 10-tal km ten oosten van de Jakar Dzong. Mebar-tso (tso=meer) betend letterlijk "vlammend vuur meer ". Er wordt beweerd dat omwonenden Pema Lingpa (1450-1521) met een brandende lamp in het meer zagen verwijnen om met een Sutra en de nog steeds brandende lamp weer boven water te komen.


Oost Bhoetan


Mongar (1.700m)


Dit gebied ligt op 200 km van de Bhumtang vallei. De tocht er naartoe neemt een ganse dag in beslag en gaat over drie hoogtepassen, de Shertang La de Wangthang La en de Trumseng La. Mogar ligt op het kruispunt van drie wegen die leiden naar drie belangrijke Dzongs. In westelijke richting deze van Bhumtang, in noordelijke richting deze van Lhuntse en in oostelijke richting deze van Tashigang. De Mongar Dzong werd gebouwd in de 19de eeuw maar in tegenstelling tot de meeste andere Dzong worden hier toeristen toegelaten. Het Teshu festival gaat door in november of december.


Lhuntse


Wanner we de Kuru-chu volgen in noordelijke richting komt men na een 80-tel km in Lhuntse. Deze Dzong werd gebouwd in de 17de eeuw. Van Lhuntse zou men kunnen verder trekken om uiteindelijk in Tibet terecht te komen.Deze route werd waarschijnlijk vroeger gebruikt als karavaanroute naar en van Tibet.


Tashigang (1.160m)


Deze stad ligt op 909 km van Mongar in oostelijke richting. Tashigang is een districts hoofdplaats of Dzongkhak. Het is een ven meest bevolkte steden van Bhutan. De huizen liggen verspreid over de verschillende straten die van de boorden van de Gamri-chu oplopen naar de omringende berghellingen. Het jaarlijks festival gaat door in de winter. Tashigang en het naburige dorp Radi zijn gekend om de kwaliteit van hun geweven stoffen. Deze stoffen worden dan ook verwerkt tot prachtige kledingstukken die te koop worden aangeboden in de bazars aan de boorden van de rivier. Deze bazars worden druk bezocht door de bergbewoners van de Sakteng vallei en zijn erg kleurrijk.


In het oosten grenst dit district aan de Indische staat Arunachal Pradesh en vele Bhoetanezen van dit gebied behoren tot dezelfde etnische groep dan hun buren. Door zijn ligging heerst in het Tashigang district hetzelfde sub-tropisch klimaat dan in Arunachal Pradesh.


Samdrup Jongkhar (152m)


Wanneer men Tashigang verlaat richting Samdrup Jongkhar komt men na een 20-tal kilometer komt in Khanglung, dit is de enige plaats in Bhutan met een Universiteit. Ook in deze buurt bevindt zich de Zangdok-pelri tempel. Nog 20 km verder komt men in het dorpje Khaling, hier bevindt zich de enige blindenschool in Bhutan. Enkele uren verder komen we in Samdrup Jongkhar, dit stadje ligt aan de grens tussen Bhutan en de Indische staat Assam. Hier heeft men het gevoel in India te zijn.


Tashi Yangtse


Een 50 km ten noorden van Tashigang ligt Tashi Yangste. Dit plaatsje is populair bij de toeristen voor een daguitstap. Het dorp is gekend voor zin Chorten Kora, een van de grootste stupas van Bhutan. Deze in Nepalese stijl gebouwde stupa werd gebouwd in 1782 met de zegen van de Guru Rimpoche die na een goddelijke profetie wenste dat de tempel en stupa op deze plaats werd gebouwd. Chorten Kora en Gom Kora meer in het zuiden zijn de plaatsen waar het jaarlijks festival plaatsgrijpt, dit gaat door in februari of maart. Dat van Chorten Kora is het grootste. Historisch is de Tashi Yangtse Dzong verbonden met het Tsona gebied in Tibet. Vroeger was er een bedrijvige handel tussen deze twee gebieden.


De monniken verblijven hier vanaf de maanden april of mei na het smelten van de sneeuw.


to top