Wildparken en Safaries

De WildparkenSerengeti Nationaal Park


Het Serengeti Nationaal Park is met zijn 14.760 Km2 het grootste en belangrijkste park van gans Afrika. Het landschap is erg gevarieerd, de uitgestrekte grasvelden met de hier en daar uitstekende granieten "kopjes", de savannes met hun her en der verspreide prachtige acacias, de beboste heuvels en bergen zorgen voor een uitzonderlijk decor voor de ontelbare diersoorten die hier aanwezig zijn.


Het Serengeti park was vroeger weinig bekend tot na Wereldoorlog I jagers het gebied bekendheid gaven. Het nationaal park werd gesticht in 1951. De meest voorkomende antiloopsoorten zijn: gnoes (1.3000.000), thomsomgazelles (250.000), impala's (70.000), topi's (50.000), grant gazelles (30.000), kongoni's (15.000), en elanden (10.000). Andere antiloopsoorten zoals de dik-dik's, klipspringers, roans, oryxen, oribi's en waterbokken komen in mindere mate voor. Na de gnoes zijn de zebra's (200.000) zeker het meest populair.


Verder treffen we in dit park een groot aantal buffels (zeer gevaarlijk), giraffen en wrattenzwijnen aan. Olifanten zijn eerder zeldzaam en de zwarte olifanten houden zich vooral op in de buurt van "Moru koppies". Bavianen vind men praktisch overal terug. Bij de katachtigen zijn het vooral de leeuwen die meestal de show stelen maar ook luipaarden, gevlekte hyena's, jakhalsen, vossen, wilde katten en nog vele anderen zijn veelvuldig aanwezig.Ngorongoro krater


Temidden van het 8.300 Km2 beschermd Ngorongorogebied ligt de Ngondogoro krater en het Magadi-meer. De krater heeft een oppervlakte van 265 Km2 bij een diameter van 18 km en herbergt ongeveer 30.000 dieren.


De bodem van de Ngorongoro krater ligt 600 m onder de rand. Sommigen noemen de krater zelfs het 8ste wereldwonder. Naargelang je de bodem van de krater nadert wordt je je meer en meer bewust van de grootsheid van dit natuurwonder. Alle mogelijke dieren die je terugvindt in Serengeti komen ook hier voor maar vooral de watervogels trekken hier alle aandacht. Ooievaars, pelikanen, roze flamingo's, allerlei soorten eenden en ganzen zijn van de partij. Maar ook olifanten, nijlpaarden, buffels, gnoes, zebra's, leeuwen, hyena's en vossen voelen zich hier thuis en blijken de toeristen zeker niet vijandig gezint.


Manyara Nationaal Park


Het Manyara park heeft een oppervlakte van 325 Km2 en is gelegen tussen de klippen van de grote Rift vallei en het Manyara meer. Het meer op zich heeft een oppervlakte van 230 Km2. Buiten zijn 380 vogelsoorten herbergt dit park ook een uitgebreide variatie van zoogdieren. Het park heeft bijvoorbeeld de grootste concentratie van olifanten van gans Afrika ( 7 per vierkante kilometer ) maar daarbuiten is het ook de verblijfplaats van nijlpaarden, giraffen, leeuwen, zebra's, apen en nog zovele anderen.


Tarangire Nationaal Park


Ook hier weer stoot men op een grote varieteit van dieren. De beboste en vochtige rivieroevers zijn natuurlijk uitstekend grasland voor olifanten die dan ook in grote getale aanwezig zijn. Bij een recente telling bereikte hun aantal zelfs 3.000 stuks.


Zij verplaatsen zich in kuddes van 20 à 30 dieren vooral moederdieren met hun jongen. Maar ook de verschillende soorten antilopen zijn alomtegenwoordig. Gevlekte- en gestreepte hyena's zorgen ervoor dat al de kadavers grondig worden opgeruimd.


Maar ook jakhalzen zijn hier van de partij. Buiten de talrijke zoogdieren heeft men in dit park ook 300 verschillende vogelsoorten opgetekend, teveel om op te noemen.


Arusha Nationaal Park


Het Arusha Nationaal Park gelegen ten noordwesten van de stad Arusha, en op 60 Km van de Internationale luchthaven; Kilimanjaro is met zijn 137 Km2 wel het kleinste maar wel het mooiste park. Door zijn hoogteverschillen die liggen tussen de 1.500 en de 4.466m is het op vlak van fauna en flora zeker het meest verscheiden van al de parken. Het park is dan ook druk bewoond door een kleurijke en uitgebreide variatie van allerlei zoogdieren, reptielen en vogels.


Het park bestaat uit drie aparte zones elk met hun eigen diversiteit en schoonheid; er zijn de weelderig begroeide moerassen rond de Ngurdoto krater (soms de kleine Ngorongoro genaamd), de rustige schoonheid van de Momela meren met elk hun eigen kleurenschakeringen en het rotsachtige gebied van de Meru-berg die met zijn 4.566m torenhoog uitsteekt boven het omliggende landschap.


De Ngurdoto krater is omringd door bossen maar het grootste gedeelte van de kratervloer bestaat uit moerasland. Ten Westen van de krater ligt Serengeti Ndogo of klein Serengeti een open grasland en de enige plaats in dit park waar men kuddes Burchell-zebras kan aantreffen. Burchell was een Engelse botanicus, dierkundige en ontdekkingsreiziger die leefde in de 19de eeuw.


De Momela-meren bestaan eigenlijk uit het grote Momela-meer, het kleine Momela-meer, het Rishatrni-meer en het Tulusia-meer. Zoals de meeste meren in de Rift-vallei zijn ook deze meren alkalisch en ondiep een gedroomde broed- en verblijfplaats voor waadvogels met vooral de flamingos. De verschillende meren worden gevoed door ondergrondse stromen waarvan het water een verschillende minerale samenstelling heeft. Door deze variatie groeien in de verschillende meren ook verschillende algen wat aan elk meer zijn eigen kleur geeft. Ook het vogelbestand is erg verschillend van meer tot meer. De meren zijn gescheiden door smalle landstroken met gras en lichte bebossing.


De omgeving van de Meru-berg is een mengeling van rotspartijen en dichte bossen. Ook hier weer is er een overwelgende hoeveelheid van dieren, zebras, waterbuffels, olifanten, reebokken, nijlpaarden, wrattezwijnen, apen en zelfs jachtluipaarden voelen zich hier prima thuis. Alleen neushoorns en leeuwen zijn hier niet van de partij tengevolge van de jarenlange strooppartijen.


De Meru-berg op zich heeft een doormeter van ongeveer 20 Km met een hoogte van 4.566m waardoor hij torenhoog uitsteekt boven de omringende vlaktes. Van boven gezien lijkt de vulkaan op een reusachtig hoefijzer met in het midden een bijna perfekte kegel. De kliffen onder het hoogste punt van de Meru-berg en aan de binnenzijde van de kegel hebben een hoogte van 1.500m en zijn hierdoor de hoogste van Afrika. Recente uitbarstingen hebben een niewe askegel doen ontstaan.


Natron Meer


Het Natron meer, een alcalisch meer met een lengte van 60 Km, grenst in het noorden aan Kenia. Het meer is vooral gekend als verzamelplaats van duizende flamingo's. Gezien het meer geen natuurlijke afvloeiing heeft zijn zijn peil en afmetingen erg variabel naargelang het seizoen. De moerassige oevers maken de toegang het grootste gedeelte van het jaar erg moeilijk.


Eyasi Meer


Het Eyasi meer ligt in vogelvlucht ongeveer 150 Km ten westen van Arusha. De weg loopt via Mto Wa Mbu verder door naar het Eyasi meer verblijfplaats van de Hadzabi stam. De Hadzabi-stam is een zeer oude volksstam die waarschijnlijk al meer dan 10.000 jaar in dit gebied woont. Hun taal, de kliktaal, gelijkt erg veel op deze van de Bosjesmannen in Zuid-Afrika. Buiten deze Hadzabi vind men er ook de Wambulu die van Koesjitische (Nubische) oorsprong zijn, de Masai die van Nilotische (Nijl) oorsprong zijn en verschillende Bantoegroepen die ongeveer 2.000 jaar geleden migreerden vanuit Kameroen. Bijzonder aan dit gebied is het feit dat hier de vier belangrijkste talen van Oost-Afrika worden gesproken.


Het Eyasi zoutmeer ligt op ongeveer 1 Km tussen wat men de Eyasi helling noemt, een 1000 meter hoge granieten steile rotswand, in het noorden en de Kidero-bergen in het zuiden. Het is een zeer warm en droog gebied.


Safaries (kunnen aangepast worden)


Reisplan 4 daagse tenten of lodge safariDag 01 ARUSHA - EYASI MEER


Het Eyasi meer ligt in vogelvlucht ongeveer 150 Km ten westen van Arusha. De weg loopt via Mto Wa Mbu verder door naar het Eyasi meer verblijfplaats van de Hadzabi stam.


overnachtingsplaats: Eyasi meer

Accommodatie: tenten of lodge/luxe tent

Park: Eyasi meer


Dag 02  MEER - KARATU


We besteden een ganse dag aan een bezoek aan de Hadzabi-stam, een zeer oude volksstam die waarschijnlijk al meer dan 10.000 jaar in dit gebied woont. Hun taal, de kliktaal, gelijkt erg veel op deze van de Bosjesmannen in Zuid-Afrika. Buiten deze Hadzabi vind men er ook de Wambulu die van Koesjitische (Nubische) oorsprong zijn, de Masai die van Nilotische (Nijl) oorsprong zijn en verschillende Bantoegroepen die ongeveer 2.000 jaar geleden migreerden vanuit Kameroen. Bijzonder aan dit gebied is het feit dat hier de vier belangrijkste talen van Oost-Afrika worden gesproken. Na kennismaking met deze toch uitzonderlijke volksstam keren we terug richting Arusha en overnachting in het plaatsje Karatu.


overnachtingsplaats: kamping Karatu

Accommodatie: tenten of lodge/luxe tent

Park: Eyasi meer


Dag 03 KARATU - NGORONGORO KRATER


Vandaag spenderen we de ganse dag in de Ngorongoro-krater. De Ngondogoro krater ligt temidden van het 8.300 Km2 beschermd Ngorongorogebied. In de krater ligt het Magadi-meer. De krater heeft een oppervlakte van 265 Km2 bij een diameter van 18 km en herbergt ongeveer 30.000 dieren. Alle mogelijke dieren die we terugvonden in Serengeti komen ook hier voor maar vooral de watervogels trekken hier onze aandacht. Ooievaars, pelikanen, roze flamingo's, allerlei soorten eenden en ganzen zijn van de partij. Maar ook olifanten, nijlpaarden, buffels, gnoes, zebras, leeuwen, hyenas en vossen voelen zich hier thuis en blijken de toeristen zeker niet vijandig gezint. Na tenvolle te hebben genoten van deze uitzonderlijk mooie rondrit rijden we naar onze kampplaats.


overnachtingsplaats: Simba kamp of Ndutu Safari Camp

Accommodatie: tenten of lodge/luxe tent

Park: Ngorongoro Conservation Area


Dag 04 NGORONGORO KRATER - TARANGIRE NATIONAAL PARK - ARUSHA


Voor we naar Arusha terugkeren brengen we nog een bezoek aan het Tarangire Nationaal Park. Het park heeft een oppervlakte van 2.600 Km2. Golvende heuvels, acaciabossen en oude apebroodbomen geven hier kleur aan het landschap. De Tarangire-rivier is de enige waterloop die in het droogseizoen het zuidelijk Maasailand van water voorziet. Buiten de grote kuddes olifanten treft men er de gevlekte- en gestreepte hyena's die ervoor zorgen dat al de kadavers grondig worden opgeruimd. Maar ook jakhalzen zijn hier van de partij. Buiten de talrijke zoogdieren heeft men in dit park ook 300 verschillende vogelsoorten opgetekend. In de late namiddag keren we dan terug naar Arusha waar we al het stof onder een lekker stortbad kunnen afspoelen.


overnachtingsplaats: Arusha

Accommodatie: hotel (niet inclusief)

Park: Tarangire Nationaal ParkReisplan 6 daagse tenten of lodge safari


Dag 01 ARUSHA - MTO WA MBU


Om de fauna en flora van nabij te kunnen observeren gebeuren onze safariÕs in open landrovers. Het is een hele ervaring om slechts enkele meters van de dieren verwijderd te zijn. Maar toch, het blijven wilde dieren, het is dus ten strenste verboden onderweg je voertuig te verlaten. Het dorpje Mto Wa Mbu, onze uitvalbasis voor het Lake Manyara Nationaal Park, ligt op een twee uur rijden van Arusha. Het Manyara park heeft een oppervlakte van 325 Km2 en is gelegen tussen de klippen van de grote Rift vallei en het Manyara meer. Het meer op zich heeft een oppervlakte van 230 Km2. Buiten zijn 380 vogelsoorten herbergt dit park ook een uitgebreide variatie van zoogdieren zoals olifanten, nijlpaarden, giraffen, leeuwen, zebra's, apen en nog zovele anderen.


overnachtingsplaats: Fig Resort Camp of Lake Manyara Wildlife lodge

Accommodatie: tenten of lodge/luxe tent

Park: Lake Manyara National Park


Dag 02/03 MTO WA MBU - SERENGETI NATIONAAL PARK


Bij onze rit naar Serengeti loopt onze weg even op de rug van de Ngorongoro krater. Dit geeft ons de mogelijkheid al de eerste kiekjes te maken van deze gigantische krater. Onderweg maken we ook kennis met gekende Maasai stam. Maasai betekent "spreker van de Maa taal". De Maasai zouden in de 17de eeuw van uit Noord-Afrika en via de Nijl in Kenya en Tanzania zijn toegekomen. Deze volkstam bestaat uit 12 groepen, de Ilkisongo is de grootste groep en leeft in Tanzania. Het Serengeti Nationaal Park is met zijn 14.760 Km2 het grootste en belangrijkste park van gans Afrika. Het landschap is erg gevarieerd, de uitgestrekte grasvelden met de hier en daar uitstekende granieten "kopjes", de savannes met hun her en der verspreide prachtige acacias, de beboste heuvels en bergen zorgen voor een uitzonderlijk dŽcor voor de ontelbare diersoorten die hier aanwezig zijn.


overnachtingsplaats:Nyerere kamp of Seronera Wildlife Lodge

Accommodatie: tenten of lodge/luxe tent

Park: Serengeti Nationaal Park


Dag 04 SERENGETI NATIONAAL PARK - NGORONGORO KRATER


Vandaag zetten we onze tocht in het Seregeti Nationaal Park verder. In de namiddag trekken we dan richting Ngorongoro-krater waar we op de flank van de krater onze tenten opslaan. Wegens de hoogte kan de nachttemperatuur hier dalen tot onder het nulpunt.


overnachtingsplaats:Nyerere kamp of Ndutu Safari Camp

Accommodatie: tenten of lodge/luxe tent

Park: Serengeti Nationaal Park


Dag 05 NGORONGORO KRATER - MTO WA MBU


Vandaag spenderen we de ganse dag in de Ngorongoro-krater. De Ngondogoro krater ligt temidden van het 8.300 Km2 beschermd Ngorongorogebied. In de krater ligt het Magadi-meer. De krater heeft een oppervlakte van 265 Km2 bij een diameter van 18 km en herbergt ongeveer 30.000 dieren. Alle mogelijke dieren die we terugvonden in Serengeti komen ook hier voor maar vooral de watervogels trekken hier onze aandacht. Ooievaars, pelikanen, roze flamingo's, allerlei soorten eenden en ganzen zijn van de partij. Maar ook olifanten, nijlpaarden, buffels, gnoes, zebras, leeuwen, hyenas en vossen voelen zich hier thuis en blijken de toeristen zeker niet vijandig gezint. Na tenvolle te hebben genoten van deze uitzonderlijk mooie rondrit keren we terug naar ons nu reeds vertrouwde kampplaats aan het Manyara-meer.


overnachtingsplaats: Fig Resort Camp of Lake Manyara Wildlife Lodge

Accommodatie: tenten of lodge/luxe tent

Park: Ngorongoro Conservation Area


Dag 06 MTO WA MBU - ARUSHA


Voor we naar Arusha terugkeren brengen we nog een bezoek aan het Tarangire Nationaal Park. Het park heeft een oppervlakte van 2.600 Km2. Golvende heuvels, acaciabossen en oude apebroodbomen geven hier kleur aan het landschap. De Tarangire-rivier is de enige waterloop die in het droogseizoen het zuidelijk Maasailand van water voorziet. Buiten de grote kuddes olifanten treft men er de gevlekte- en gestreepte hyena's die ervoor zorgen dat al de kadavers grondig worden opgeruimd. Maar ook jakhalzen zijn hier van de partij. Buiten de talrijke zoogdieren heeft men in dit park ook 300 verschillende vogelsoorten opgetekend. In de late namiddag keren we dan terug naar Arusha waar we al het stof onder een lekker stortbad kunnen afspoelen.


overnachtingsplaats: Arusha

Accommodatie: hotel (niet inclusief)

Park: Tarangire Nationaal ParkReisplan 10 daagse tenten of lodge safariDag 01 ARUSHA - MOMELA


Onze safaris gebeuren met een open landrover. Hier zit de mens in een kooi , terwijl de dieren in hun vrije natuur de koning te rijk zijn. Het is een hele ervaring om slechts enkele meters van de dieren verwijderd te zijn. Maar toch, het blijven wilde dieren en het verbod om uit je voertuig te komen is dus heel vanzelfsprekend.Het Arusha Nationaal park ligt op 35 Km van Arusha. De belanrijkste bezienswaardigheden zijn het Momela Meer, de Ngurdoto-krater en de Meru-berg, een krater die met zijn 4.566m de ganse streek domineert.


overnachtingsplaats: Momela Wildlife kamp of Monela Wildlife Lodge

Accommodatie: tenten of lodge/luxe tent

Park: Arusha Nationaal Park


Dag 02 MOMELA - TARANGIRE NATIONAAL PARK


Het Tarangire Nationaal park heeft een oppervlakte van 2.600 Km2. Golvende heuvels, acaciabossen en oude apebroodbomen geven hier kleur aan het landschap. In het droge seizoen komen vele dieren naar dit park afgezakt. De Tarangire-rivier is de enige waterloop die in deze periode het zuidelijk Maasailand van water voorziet. De beboste en vochtige rivieroevers zijn natuurlijk uitstekend grasland voor olifanten die dan ook in grote getale aanwezig zijn. Maar ook de verschillende soorten antilopen zijn alomtegenwoordig. Gevlekte- en gestreepte hyena's zorgen ervoor dat al de kadavers grondig worden opgeruimd. Buiten de talrijke zoogdieren heeft men in dit park ook 300 verschillende vogelsoorten opgetekend, teveel om op te noemen


overnachtingsplaats: Tarangire Safari Lodge of kampingplaats

Accommodatie: tenten of lodge/luxe tent

Park: Tarangire Nationaal Park


Dag 03 TARANGIRE NATIONAAL PARK - MTO WA MBU


Van het Tarangire Nationaal Park trekken we met de "Landrovers" naar Mbo Wa Mbu. Dit dorp is gelegen aan de boorden van het Manyara meer en wordt daarom ook door de bewoners "muskieten baai" genoemd. Onze kampplaats ligt in een mooi parkje omgeven met prachtige. Van hieruit zullen we verder het Manyara park verkennen. Het Manyara park heeft een oppervlakte van 325 Km2 en is gelegen tussen de klippen van de grote Rift vallei en het Manyara meer. Het meer op zich heeft een oppervlakte van 230 Km2. Buiten zijn 380 vogelsoorten herbergt dit park ook een uitgebreide variatie van zoogdieren. Het park heeft bijvoorbeeld de grootste concentratie van olifanten van gans Afrika


overnachtingsplaats:Fig Resort kamp of Lake Manyara hotel

Accommodatie: tenten of lodge/luxe tent

Park: Manyara Nationaal Park


Dag 04/05 MTO WA MBU - SERENGETI NATIONAAL PARK


Bij onze rit naar Serengeti loopt onze weg even op de rug van de Ngorongoro krater. Dit geeft ons de mogelijkheid al de eerste kiekjes te maken van deze gigantische krater. Onderweg maken we ook kennis met gekende Maasai stam. Maasai betekent "spreker van de Maa taal". De Maasai zouden in de 17de eeuw van uit Noord-Afrika en via de Nijl in Kenya en Tanzania zijn toegekomen. Deze volkstam bestaat uit 12 groepen, de Ilkisongo is de grootste groep en leeft in Tanzania. Het Serengeti Nationaal Park is met zijn 14.760 Km2 het grootste en belangrijkste park van gans Afrika. Het landschap is erg gevarieerd, de uitgestrekte grasvelden met de hier en daar uitstekende granieten "kopjes", de savannes met hun her en der verspreide prachtige acacias, de beboste heuvels en bergen zorgen voor een uitzonderlijk dŽcor voor de ontelbare diersoorten die hier aanwezig zijn.


overnachtingsplaats:Nyerere kamp of Seronera Wildlife Lodge

Accommodatie: tenten of lodge/luxe tent

Park: Serengeti Nationaal Park


Dag 06 SERENGETI NATIONAAL PARK - NGORONGORO KRATER


Vandaag zetten we onze tocht in het Seregeti Nationaal Park verder. In de namiddag trekken we dan richting Ngorongoro-krater waar we op de flank van de krater onze tenten opslaan. Wegens de hoogte kan de nachttemperatuur hier dalen tot onder het nulpunt.


overnachtingsplaats: Simba kamp of Ndutu Safari Camp

Accommodatie: tenten of lodge/luxe tent

Park: Serengeti Nationaal Park


Dag 07 NGORONGORO KRATER - MTO WA MBU


Vandaag spenderen we de ganse dag in de Ngorongoro-krater. De Ngondogoro krater ligt temidden van het 8.300 Km2 beschermd Ngorongorogebied. In de krater ligt het Magadi-meer. De krater heeft een oppervlakte van 265 Km2 bij een diameter van 18 km en herbergt ongeveer 30.000 dieren. Alle mogelijke dieren die we terugvonden in Serengeti komen ook hier voor maar vooral de watervogels trekken hier onze aandacht. Ooievaars, pelikanen, roze flamingo's, allerlei soorten eenden en ganzen zijn van de partij. Maar ook olifanten, nijlpaarden, buffels, gnoes, zebras, leeuwen, hyenas en vossen voelen zich hier thuis en blijken de toeristen zeker niet vijandig gezint. Na tenvolle te hebben genoten van deze uitzonderlijk mooie rondrit keren we terug naar ons nu reeds vertrouwde kampplaats aan het Manyara-meer.


overnachtingsplaats:Fig Resort kam of Lake Manyara Wildlife resort

Accommodatie: tenten of lodge/luxe tent

Park: Ngorongoro Conservation Area


Dag 08/09 MTO WA MBU - NATRON MEER


Van de "Muskieten baai" gaat het vandaag naar het Natron meer, een zoutmeer dat in het noorden grenst aan Kenia. Het meer is vooral gekend als verzamelplaats van duizende flamingo's. Gezien het meer geen natuurlijke afvloeiing heeft is het peil erg variabel naargelang het seizoen. Tijdens de rit naar het meer gaan we verder op zoek naar wild dat in grote getale terug te vinden is. Tijdens de tweede dag van ons verblijf klim naar de Ol Doinyo Lengai die met zijn 2.878m de ganse streek domineert. De berg van vulkanische oorsprong is nog steeds aktief. Het Lake Natron kamp ligt aan de zuidwestelijke oever van het meer, het is de enige kampplaats bij het meer.


overnachtingsplaats: Lake Natron kamp of Lake Natron Tented Camp

Accommodatie: tenten of lodge/luxe tent

Park: Lake Natron


Dag 10 NATRON MEER - ARUSHA


Na ons bezoek aan het Natron meer keren we terug richting Arusha. Onderweg gaan we uiteraard weer op zoek naar wild. Indien we gespaard blijven van lekke banden bereiken we Arusha in de late namiddag.


overnachtingsplaats: Arusha

Accommodatie: hotel (niet incusief)

Park: Natron LakeAl deze safari's kunnen aangepast in duur en accommodatie.