Everest - Island Peak route

Everest trekking en Beklimming Island PeakDe Solo Khumbu


Iedere Nepalbezoeker droomt ervan om een trektocht naar de voet van de hoogste bergen ter wereld te maken en te bivakkeren met de Sherpa's die in hun schaduw leven. Sinds een Amerikaanse expeditie in 1950 en een Engelse in 1951 deze streek hebben verkend, hebben vele trekkers en klimmers dezelfde weg genomen. De exploten van klimmers zoals Sir Edmund Hillary, Chris Bonnington, Reinhold Messner en zoals U weet onze landgenoten Rudy Van Snick en Ingrid Bayens zijn wereldwijd gekend. Vele boeken werden aan deze superprestaties gewijd.


Maar buiten deze exploten zijn er ook de Sherpa's, een volksstam die over 800 jaar Tibet verliet en zich vestigde langs de Nepalese kant van de Himalaya en vooral ten N-O van Kathmandu. Dit gebied noemt men de Solo Khumbu. Sher - Pa betekent " Mens komende uit het oosten " en niet drager zoals vele mensen denken. Sherpa's waren oorspronkelijk vooral handelaars, herders en boeren. Door de groei van het toerisme zijn praktisch alle mannen en ook enkele vrouwen werkzaam in de expedities als klimmer of hoogtedrager. In de trekkinggroepen fungeren zij vooral als gids, kok en keukenhulp. In de zomermaanden bewerken zij hun akkers.


De Island Peak (6.165m)


De naam "Island Peak" kreeg deze berg in 1952 toen een groep klimmers onder de leiding van Eric Shipton de Barunpas verkenden. Het is inderdaad zo dat als men de berg bekijkt vanuit Dinboche hij wel op een "eiland" lijkt in een zee van ijs. In 1983 kreeg de berg een nieuwe naam, het werd Imja Tse, maar blijkbaar is de naam Island Peak bij de meeste mensen blijven hangen en wordt dan ook meestal gebruikt.


De top werd voor het eerst beklommen in 1953 door een team die deze berg gebruikte als voorbereiding voor de latere beklimming van de Everest. De bekendste van het team was zeker Tenzing Sherpa die later met Hillary als eersten de Everest beklommen.


Bekeken vanuit de morenen tussen Dingboche en Pheriche maakt deze berg niet veel indruk, hij lijkt wel een dwerg in de schaduw van zijn reusachtige buur; de Lhotse. Maar bij nader toezien ontplooit hij zich als een interressante en aantrekkelijke top met een met ijs bedekte westwand die oprijst uit de Lhotse gletsjer.


In werkelijkheid is de Island Peak een uitvloeisel van de Lhotse Shar waarvan hij gescheiden wordt door een smalle richel. Eén van de meest gebruikte routes gaat via de zuidoostflank en de zuidwestgraat naar de top.


Uitrusting Sherpagidsen en dragers


Wettelijk zijn de leden van iedere expeditie verplicht hun Sherpagidsen en dragers uit te rusten met gans nieuwe uitrusting. (slaapzal, donzen vest, regenjas, bergschoenen, warme kledie, sokken enz.) Dit is uiteraard een zeer dure zaak. Omdat de beklimming van een trekking peak niet kan vergeleken worden met de beklimming van een achtduizender proberen we altijd tot een voor beide partijen acceptabel akkoord te komen. De ervaring leert dat de tussenkomst van de deelnemers ongeveer 100 Euro per persoon bedraagt. Deze som is in Kathmandu te betalen aan ofwel de groepsleider ofwel aan Mingmar Lama, directeur Green Lotus Trekking Kathmandu.


Kaart:De vertrek- en retourdatum kan je zelf bepalen daarna maken we een offerte rekening houdend met de duur van de tocht en het aantal deelnemers


Moeilijkheidsgraad: Zie ook info moeilijkheidsgraadVliegtuigmaatschappijen: Qatar Airways, Etihad Airlines en Turkish Airways
DAG TOT DAG BESCHRIJVING


Heenreis en terugreis


Voor sommige tochten zijn er meerdere vertrekdata voorzien, hierdoor kan het zijn dat de reizigers vòòr of na de trekking enkele dagen in Kathmandu verblijven. Deze tijd kunnen ze nuttig gebruiken om een bezoek te brengen aan de bezienswaardigheden van de Kathmanduvallei. De dag tot dag beschrijving omvat dus alleen de trekking.


DAG 01 Kathmandu (1.400m) - Lukla (2.806m) - Phakdingma (2.590 m.).


Transfertvlucht van Kathmandu naar de landingspiste van Lukla (2.806m), het vertrekpunt van onze tocht. Een grotendeels dalend parcours geeft halfweg een prachtig uitzicht op de met eeuwige sneeuw bedekte Transerku (6.608m). Ruim drie uur wandelen brengt ons in het avondkamp Phakdingma (2.590m) waar we overnachten naast de Dudh Kosi-rivier.


DAG 02 Pakdingma (2.600m) - Namche Bazar (3.440m)


We wandelen klimmend en dalend langs de oevers van de Dudh Kosi, die op deze plaats in een diepe kloof stroomt. Afwisselend links en rechts van de rivier wandelend bereiken we 's middags Jorsale (2806m). Na het middagmaal rest ons nog een flinke brok klimwerk. Na "three bridges" (stevige bruggen die door Sir Edmund Hillary werden gebouwd), gaat het steil omhoog richting Namche Bazar (3.440m). Namche Bazar is de belangrijkste nederzetting en tevens hoofdplaats van het Solo Khumbu distrikt.


DAG 03 - Namche Bazar (3.440m) - Tengboche (3.867m)


We verlaten Namche Bazar en het pad kronkelt zich doorheen wondermooie rododen-dronwouden. Tussen Transhinga (3.450m) en Phunki (3.250m) zal er geluncht worden. 's Namiddags gaat het steil omhoog naar het klooster van Tengboche (3.867m). Wanneer men naar de Everest kijkt, wordt het panorama geheel beheerst door de geweldige gletsjer van de Tramserku (6.608m). Adembenemende grootheid, in eenvoudige schoonheid. Links van de gompa (klooster) wuiven talrijke gebedswimpels boven een kleine chorten, tevens begraafplaats van een tijdens een Everest expeditie omgekomen bergbeklimmer. Al bij al een plaats die men zich lang zal herinneren.


DAG 04 - Namche Bazar (3.440m) - Tengboche (3.867m)


We verlaten Namche Bazar en het pad kronkelt zich doorheen wondermooie rododen-dronwouden. Tussen Transhinga (3.450m) en Phunki (3.250m) zal er geluncht worden. 's Namiddags gaat het steil omhoog naar het klooster van Tengboche (3.867m). Wanneer men naar de Everest kijkt, wordt het panorama geheel beheerst door de geweldige gletsjer van de Tramserku (6.608m). Adembenemende grootheid, in eenvoudige schoonheid. Links van de gompa (klooster) wuiven talrijke gebedswimpels boven een kleine chorten, tevens begraafplaats van een tijdens een Everest expeditie omgekomen bergbeklimmer. Al bij al een plaats die men zich lang zal herinneren.


DAG 05 - Tengboche (3.867m)


Acclimatisatiedag waar we gebruik van maken om het klooster te bezoeken.


DAG 06 - Tengboche (3.867m) - Periche (4.400m)


Langzaam dalend gaat het naar de bedding van de Imja Khola, een rivier die gevoed wordt door het smeltwater van o.a. de Imja-gletsjer. Het panorama wordt met het uur indrukwekkender. Rechts van ons toornt de heilige berg Amai Dablang (6.858m) hoog boven de vallei. Onze koks bereiden vandaag het middagmaal in de nabijheid van het klooster van Pangboche (3.985m). In het klooster van Pangboche wordt de wereldberoemde Yeti scalp bewaard. We overnachten vandaag in Pheriche (4.400m) Te Pheriche heeft men met Japanse hulp een hospitaaltje gebouwd.


DAG 07 - Periche (4.400m)


Om ons aan te passen aan de hoogte is het best een tocht te ondernemen naar het hogergelegen Chukung en terug af te dalen naar Pheriche.


DAG 11 - Periche (4.400m) - Lobuche (4.930m)


We vervolgen de winderige brede Imja Khola vallei en klimmen gestadig naar de zomerneder-zettingen Tsami (4.310m) en Phuling Karpo (4.350m). Tijdens de warmere lente-en zomermaanden komen de Yakherders naar deze hoger gelegen schrale weiden om er hun dieren te laten grazen. Iets voorbij deze plaats buigen we rechtsaf in de vallei die onze eindbestemming wordt. We lunchen op de eerste helling. Met wat meeval zal men hier bijna zeker marmotten kunnen waarnemen. Ook steenarenden horen in deze harde leefwereld thuis. Via de uitlopers van de Khumbu gletsjer wandelen we naar Lobuche (4.930m), waar we overnachten.


DAG 08 - Lobuche (4.930m) - Gorak Shep ( 5.200m)


Als de weersomstandigheden enigszins meezitten gaan we vandaag ons kamp nog 150m hoger verplaatsen. Gorak Shep ( 5.200m) is nl. de ideale kampplaats voor de tocht naar de top van de Kala Patar. .


DAG 09 - Gorak Shep ( 5.200m)- Kala Patar (5.680m) - Periche (4.240m)


Vandaag is het eveneens klimdag. Diegenen die wensen de Kala Patar (5.680m) te beklimmen moeten er wel veel voor over hebben. Er wordt immers reeds om 5 uur vertrokken De beklimming van de Kala Patar kan technisch uiterst gemakkelijk genoemd worden. Iedere wandelaar zal deze kegel zonder problemen kunnen bestijgen. Nauwelijks enkele honderden meters verder ligt de voet van 's werelds hoogste berg: de Mt. Everest (8848m). Andere groten zoals de Lhotse (8.501m), Nuptse (7.879m) en Pumori (7.145m) liggen zo voor het grijpen. In de diepte zien we bijna uitsluitend geweldige gletsjers die het ijs van de hellingen langzaam afvoeren. Na de beklimming van de Kala Patar dalen we terug naar Periche.


DAG 10 - Periche (4.240m) - Pareshaya Gyab (4.970 m)


Van de hulppost van Pheriche gaat het betrekkelijk steil omhoog naar Dingboche (4.4410m). De huizen en aardappelvelden zijn omringd door stenen muren. Deze werden gebouwd om de yakken te beletten de veldvruchten zelf op te eten. We trekken verder naar Chhukung (4.730m)een vijftal hutten verraden de zomerverblijfplaats van yakherders (kharka). Van hier heeft men een gans ander zicht op de Ama Dablang. Nog een 200 hoogtemeters scheiden ons van het basiskamp van de Island peak.


DAG 11 - Pareshaya Gyab (4.970 m) - Hoogtekamp (5.600m)


Om de beklimming van de top en vooral de afdaling te vergemakkelijken gaan we een hoogtekamp oprichten. Dit zal gebeuren op de zuidoostflank van de berg.


DAG 12 - Hoogtekamp (5.600m)- beklimming Island Peak (6.165m) - Pareshaya Gyab (4.970 m)


In de vroege uurtjes voor de sneeuw begint te smelten gaan we een poging wagen. Zitten de weersomstandigheden niet gunstig hebben nog altijd een reservedag. Na de toppoging gaan we recht naar het basiskamp waar we een rustige nacht zeker zullen kunnen gebruiken.


DAG 13 - Reserve dag


Deze dag werd ingelast om te kunnen inspelen op onvoorziene vertragingen.


DAG 14 - Pareshaya Gyab (4.970 m) - Dingboche (4.4410m)


We dalen verder af naar het Sherpadorp Dingboche waar we overnachten.


DAG 15 - Dingboche (4.4410m) - Pangboche (3.930m)


Na de oversteek van de wilde Imja drangka trekken we verder naar het dorpje Pangboche bekend om zijn Boeddistisch klooster. Het klooster van Pangboche (3.867m), waar we overnachten, is de gelukkige bezitter van de Yeti scalp. Mits een kleine gifte aan het klooster zal de Lama zeker dit kleinood tonen.


DAG 16 - Pangboche (3.930m) - Khumjung (3.790m)


Vandaag dalen we verder af naar het dorp Khumjung (3.790m), het grootste dorp van de Khumbu vallei. In dit dorp werd een waterproject gebouwd met de financi‘le hulp van de Belgium Nepal Frienship en de E.E.G.. De bevoorrading gebeurt vanuit bronnen uit de bergen.Voor het ondergraven van de leidingen werd beroep gedaan op gans de plaatselijke bevolking.


DAG 17 - Khumjung (3.790m) - Phakdingma (2.500m)


Van Khumjung gaat het nu definitief bergafwaarts in de richting van de landingspiste van Lukla. We overnachten in Phakdingma (2.500m)


DAG 18 - Phakdingma (2.500m) - Lukla (2.800m)


Over een voorlopig herstelde gammele brug gaat het vandaag naar Lukla. Het silhouet van de landingspiste is reeds van kilometers ver te zien en geeft daarom de indruk van kortbij te zijn. Maar niets is minder waar. Laatste overnachting in lodges.


DAG 19 - Lukla (2.800m) - Kathmandu (1.400m)


's Ochtends retourvlucht naar Kathmandu. Na de toch wel spectaculaire vlucht belanden we terug in Kathmandu waar we overgebracht worden naar ons hotel


Begin


Terug lijst trekkingen