Fiets Lhasa Kathmandu

LHASA (China-Tibet) - KATHMANDU (Nepal)


1.000 Km dwars door de Himalaya
1.000 Km per Fiets Je houdt van fietsen, je bent sportief, avontuurlijk en op zoek naar een buitengewone reiservaring, wel dan is dit wat je zoekt ! 1.000 kilometer, dwars door Tibet, over het "dak van de wereld" van Lhasa naar kathmandu. Het wordt een keiharde maar ongetwijfeld ook onvergetelijke fietstocht met (niet alleen letterlijk) heel wat ups en downs. Stof en hitte, maar ook hagel en koude, vreugde en plezier, maar ook bloed en zweet, het hoort er allemaal bij. Vanuit Zaventem vertrekken we naar Kathmandu. We overnachten er 2 nachten en maken er uitstapjes naar Swayngbunath en Bhaktapur.


Een korte vlucht brengt ons over de Himalaya van Kathmandu naar Lhasa, hoofdstad van de Autonome Regio Tibet. Twee volle dagen sightseeing met ondermeer een bezoek aan het Potalapaleis, het Drepungklooster en de Jokhangtempel laten ons niet alleen toe kennis te maken met de Tibetaanse cultuur, maar zorgen ook voor de broodnodige acclimatisatie. Lhasa ligt op 3.650 meter hoogte en de eerstkomende twee weken blijven we op deze hoogte. En dan de fiets op ! De eerste dag doen we het nog rustigaan, maar de tweede dag is het al meteen raak met de 4.794 meter hoge Kamba pas. Kort daarop volgt het prachtig turkoisblauwe Yamdrokmeer en op de vierde fietsdag gaat het nog hoger richting Karo pas, 5.010 meter hoog.


De afdaling naar Gyangze en Shigatse zal welkom zijn. Shigatse is de tweede grootste stad van Tibet en we proberen hier wat tijd vrij te maken voor een bezoek aan het Tashilumpo, de residentie van de Panchen Lama. De 10de fietsdag wordt de zwaarste; op een afstand van 35 Km moeten we vanuit Lhaze (4.050m) zo maar eventjes 1.200 meter hoogteverschil overbruggen om de 5.220 meter hoge Lhakpa pas te bedwingen. Maar de beloning zal groot zijn ! Aan de overzijde van de pas, net voor Tingri wacht er ons bij helder weer een spectaculair zicht op de Himalaya's (Everest, Makalu en Cho Oyu).


Enkele dagen later bereiken we na een laatste klim het grensdorpje Zhangmu. De handel tussen China en Nepal tiert hier welig en de sfeer in dit dorpje is totaal verschillend van al wat we tot nog toe meemaakten. 's Anderdaags rijden we over de Friendship bridge Nepal binnen waarna een lange afdaling ons opnieuw te Kathmandu brengt. We feesten nog twee dagjes na in deze bruisende hoofdstad en keren dan, wellicht moe maar gelukkig, terug huiswaarts.


Moeilijkheidsgraad:


Deze fietstocht is zeer zwaar, we fietsen meestal boven de 4.000m met verschillende cols boven de 5.000m. Een goede konditie en een flinke dosis wilskracht zijn een vereiste om maximum te kunnen genieten van deze tocht. Om ons lichaam de tijd te geven zich aan te passen aan de hoogte overnacheten we minstens twee dagen in Lhasa.


Technisch: er wordt van de deelnemer verwacht dat hij een degelijke kennis heeft van zijn fiets en eenvoudige herstellingen zelf kan uitvoeren.


Vliegtuigmaatschappijen: Ethiad Airways en Air China.


 DAG TOT DAG BESCHRIJVING


DAG 01 - Brussel - Abu Dhabi


Samenkomst op de luchthaven van Zaventem. Vlucht naar Abu Dhabi met Ethiad Airways


DAG 02 - Abu Dhabi- Kathmandu (1.400m)


Vervolg van vlucht naar Kathmandu. Aankomst in Kathmandu en transfert naar het hotel waar we zullen verblijven op basis van kamer met ontbijt. De vrije namiddag kan gebruikt worden om kennis te maken met de hoofdstad van Nepal met o.a. Durbar Square met het koninklijk paleis en de tempel van Kumari, de levende godin; de bazars rond Hanuman Dhoka, de Mahadevi en Parvati tempels.Voor de geïnteresseerde mensen kunnen wij een geleid bezoek organiseren. Overnachting en ontbijt in hotel in een driesterrenhotel (Hotel Nirvana Garden - Hotel-Marsyangdi - Hotel Manang) op basis van dubbelkamer met ontbijt..


DAG 03/04 - Kathmandu (1.400m)


In afwachting dat ons trekkingbureau zorgt voor onze verschillende "permits" kunnen wij onze tijd besteden aan een bezoek aan de overblijvende bezienswaardigheden van de Kathmandu vallei zoals bv. de koninklijke stad Patan, het heiligdom van Pashupatinath e.a.. Voor de geïnteresseerde mensen kunnen wij een geleid bezoek organiseren. Overnachting en ontbijt in een driesterrenhotel (Hotel Nirvana Garden - Hotel-Marsyangdi - Hotel Manang) op basis van dubbelkamer met ontbijt.DAG 05 - Kathmandu (1.400m) - Lhasa (3.650m)


1.000 Km scheidt ons van de hoofdstad van Tibet. Het wordt een opmerkelijke vlucht over de hoogste bergen ter wereld. Het vliegveld Gongkar ligt op 70 Km van de Tibetaanse hoofdstad.Transfer en intrek in het hotel. Middagmaal. Bezoek aan het park Norbulingka, zomerresidentie van de Daila Lama. Het is een uitgebreid complex van paleizen en tempels met prachtige fresco's te midden van een onmetelijke tuin. Het werd opgericht in de 18e eeuw, onder de 7e Daila Lama. Overnachting in hotel Dhood Gu op basis van dubbelkamer met ontbijt.


DAG 06 - Lhasa (3.650m)


Voormiddag bezoek aan de beroemde Potala, het onmetelijke paleis van de Daila Lama's met zijn vele tempels en onbeschrijfelijke schatten. 's Namiddags monteren van de fietsen.


Overnachting in hotel Dhood Gu of gelijkwaardig op basis van dubbelkamer met ontbijt.


DAG 07 - Lhasa (3.650m) - Quxu (3.962m - 83 Km)


Via een geasfalteerde weg en naast de Lhasa rivier gaat het richting vliegveld. Na een nieuwe brug over de rivier nemen we rechts richting Kamba-La (La=pas). We bivakkeren op een tiental kilometer voor de pas.Overnachting in tenten - onze kok verzorgt alle maaltijden.


DAG 08 - Quxu (3.962m) - Yamdrok Tso (4.350m - 35 Km)


Vandaag worden we voor de eerste maal gekonfronteerd met een klim op grote hoogte.Een kronkelende grintweg brengt ons na uren klimmen naar onze eerste col, de Kamba-La (4.794m)Een steile afdaling brengt ons bij de boorden van het meer. Overnachting in tenten - onze kok verzorgt alle maaltijden.


DAG 09 - Yamdrok Tso (4.350m) - NagarzŽ (4.670m - 58 Km)


Vandaag een relatief gemakkelijke fietstocht langs het meer. Onderweg herders met hun yakken Overnachting in tenten - onze kok verzorgt alle maaltijden.


DAG 10 - Nagarzé (4.670m) - Gyangtse (3.930m - 79 Km)


Na de beklimming van de Karo-La (5.010m) dalen we geleidelijk af naar Gyangtse maar sommige stukken van de weg gaan steil naar beneden en zitten vol putten en kuilen. Het wordt een lange dag. Gyangtse is vooral bekend voor zijn versterkt kasteel dat de ganse stad overheerst. Het klooster bezit enkele merkwaardige kunstwerken. Overnachting in Gyantse hotel indien er kamers beschikbaar zijn en dit op basis van dubbelkamer met ontbijt.DAG 11 - Gyangtse (3.930m) - Bainang (3.800m - 50 Km)


Na een bezoek aan het kasteel en klooster vervolgen we onze weg. Tijdens de eerste kilometers is de weg bezaaid met keien. Daarna gaat het over een relatief vlak parcours naar onze kampplaats niet ver van het dorpje Penam. Overnachting in tenten - onze kok verzorgt alle maaltijden.


DAG 12 - Bainang (3.800m) - Shigatse (3.910m - 50 Km)


Weer rijden we over een vlak terrein. Kleine hobbels in het grinten wegdek brengen wel vervelende trillingen teweeg. Shigatse is de tweede grootste stad van Tibet en tevens hoofdstad van de Tsang provincie. Overnachting in Shigatse hotel indien er kamers beschikbaar zijnen dit op basis van dubbelkamer met ontbijt.


DAG 13 - Shigatse (3.910m) - voet Tsuo La (4.080m - 76 Km)


Voor we onze fietstocht verderzetten brengen we een bezoek aan het klooster van Tashilhunpo, in 1447 gesticht door de eerste Dalai Lama. Het belangrijkste heiligdom van Tibet verdient zeker de naam 'kloosterstad'. Hier wonen en studeren zo'n 6000 monniken en men hoort er vaak het geschal van de typische Tibetaanse trompetten die de gebeden en gezangen begeleiden.De weg gaat stilaan over de 4.000m. Daar we morgen een col moeten oversteken, kamperen we zo kort mogelijk bij deze pas. Overnachting in tenten - onze kok verzorgt alle maaltijden.


DAG 14 - voet Tsuo La (4.080m) - voorbij Lharze (4.050m - 78 Km)


Het wordt vandaag een voorbereidende rit voor de dag van morgen. Na de beklimming van de Tsuo La (4.500m) dalen we terug naar 4.050m en kamperen even na het dorp Lharze. Onderweg enkele typische Tibetaanse dorpen. Overnachting in tenten - onze kok verzorgt alle maaltijden.


DAG 15 - Lharze (4.050m) - na Lakpa La (4.850m - 47 Km)


Even buiten het dorp splitst de weg, rechts gaat het naar westen van Tibet en vooral naar de heilige Kailash berg. Links gaat het richting Nepal. Na deze splitsing begint de 32 kilometerlange beklimming van de Jia Tsuo La of Lhakpa La. De top ligt op 5.220m en het kan er dus bitter koud zijn. Na de pas wacht ons een heel slechte weg die het dalen erg bemoeilijkt. Overnachting in tenten - onze kok verzorgt alle maaltijden.


DAG 16 - na Lakpa La (4.850m) - Tingri Xegar (4.278m - 43 Km)


We dalen nu verder af naar Xegar waar we juist voor de controlepost de hoofdbaan verlaten en rechts afslaan. De kampeerplaats ligt juist over de brug links van de weg. Overnachting in tenten - onze kok verzorgt alle maaltijden.


DAG 17 - Tingri Xegar (4.278m) - na Tingri (4.435m - 70 Km)


We steken terug de brug over naar de hoofdbaan. Even na de brug en de controlepost ligt de weg bedekt met een stoflaag van +/- 30 cm waar we steevast onze fiets moeten aan de hand voortduwen. Dit zal ons vandaag nog enkele keren gebeuren. Het terrein loopt langzaam omhoog. Het gaat door relatief smalle valleien waar de hevige wind ons parten kan spelen. Overnachting in tenten - onze kok verzorgt alle maaltijden.


DAG 18 - na Tingri (4.435m) - voor Lalung Leh (4.600m - 57 Km)


Via Gutsuo gaan we zo kort mogelijk bij de pas kamperen om de volgende dag wat lichter te maken.Overnachting in tenten - onze kok verzorgt alle maaltijden


DAG 19 - voor Lalung Leh (4.600m) - na Lalung Leh (4.310m - 50 Km)


We beleven vandaag onze laatste klim. De aanloop duurt zeer lang en eens we de top naderen, kan de wind ons parten spelen. Van op de top een prachtig zicht op de Shisha Pangma, Langtang en andere bergreuzen.Overnachting in tenten - onze kok verzorgt alle maaltijden.


DAG 20 - na Lalung Leh (4.310m) - na Nyalam (3.370m - 44 Km)


We beginnen vandaag definitief te dalen. Het landschap is totaal veranderd: van de droge en stofferige Tibetaanse hoogvlakten gaan we op enkele uren over naar lieflijke groene valleien.Daar we 1.000m dalen wordt het ook een stuk warmer. We rijden door Nyalam, een relatief groot dorp met kleine hotels en vele winkels. De tenten worden opgesteld rechtover een relatief nieuw hotel aan de boorden van de Bhote Khosi (Khosi=rivier). Overnachting in tenten - onze kok verzorgt alle maaltijden.


DAG 21 - na Nyalam (3.370m) - Zhangmu (2.200m - 30 Km)


Even na onze kampplaats is sinds enkele jaren de weg versperd door een enorme grondverschuiving. Al ons materiaal en onze fietsen moet gedragen worden over glibberige rotsblokken.Na de grondverschuiving laden we ons materiaal op een vrachtwagen en dalen we verder af naar Zhangmu, een smerig en groezelig grensstadje. De weg naar Zhangmu is op sommige plaatsen erg modderig of overstroomd door bergriviertjes. Overnachting in hotel Zhangmu en dit op basis van dubbelkamer met ontbijt.


DAG 22 - Zhangmu (2.200m) - Kodari - Kathmandu (1.400m - 132 Km)


Na de controlepost van Zhangmu rijden we een 8-tal kilometers door een niemandsland tussen China en Nepal. De weg blijft modderig. Tot de Friendship brug kan de vrachtwagen mee, maar hier moet alles weer overgeladen worden naar een bus die ons een 600-tal meter verder opwacht langs de Nepalese zijde van de grens. Vanhieruit gaat onze tocht verder naar Kathmandu maar ditmaal met de bus. Inpakken van de fietsen.


Overnachting in een driesterren hotel (Hotel Nirvana Garden - Hotel-Marsyangdi - Hotel Manang) op basis van dubbelkamer met ontbijt. ..


DAG 23 - Kathmandu (1.400m) - Abu Dhabi


Vandaag vetrekken we terug naar huis. Transport naar de luchthaven


DAG 24 - Abu Dhabi - Brussel


Vervolg van de vlucht naar Brussel